Muhammedkrisen 2.0:Vesten i vælten

Muhammedkrisen 2.0:Vesten i vælten

25.09.2012


En anti-islamisk amatørfilm har antændt en steppebrand af demonstrationer i den muslimske verden. Demonstrationerne er foreløbigt kulminerede med drabet på flere ansatte på den amerikanske ambassade i Libyen. RÆSON dækker krisen gennem en række interviews og kommentarer.

OVERBLIK af Brian Esbensen, RÆSONs Mellemøstredaktør
og Villads Andersen, RÆSONs daglige redaktør


Zubair Butt Hussain: Islams image lider under få ekstremes vold
”Det er på sin plads at spørge, om muslimer per definition er voldelige, men for de årvågne ligger svaret lige for: andelen af afstumpede eksistenser er lige stor i forskellige samfund, uanset hvordan de helliger sig. Men jeg er nødt til at forholde mig til, at folk kan have en opfattelse af, at Islam er voldelig. Uanset hvor fejlagtig jeg mener, den er.”
Mads Fuglede: Valgkampen stopper ved USA’s grænser
”Man må godt flippe ud over noget, præsidenten gør indenrigspolitisk, men man tier, når det kommer til udenrigspolitiske forhold. Og det forventes, at Romney kender spillereglerne; At han ikke gør noget, der er så dumt, som han gjorde.”


Jeppe Nybroe: Det er også et angreb på libyernes dyrt købte frihed
“Mange af mine venner tror ikke på en bedre fremtid de næste mange år. De planlægger at søge uddannelse eller arbejde uden for Libyen. Det forstår jeg godt. Men det kan skabe endnu mere plads for islamisters radikalisering af libyerne, nye angreb mod udlændinge og endnu mere blodig uro i et i forvejen meget skrøbeligt nyfødt Libyen.”Kommentar: Vi bliver nødt til at sige undskyld for at beskytte demokratiet
Hvis vi i Vesten virkelig mener, vi vil have demokrati i kølvandet på de arabiske oprør, må vi blive stående på befolkningens side og sige undskyld for Muhammedfilmen.


Brian Esbensen er RÆSONs Mellemøstredaktør. Cand.scient.soc, med speciale i udviklingspolitik og internationale politiske forhold, journalist og fagbogsforfatter. Han har tidligere boet og arbejdet flere år i Mellemøsten.

Villads Andersen er RÆSONs daglige redaktør og medlem af chefredaktionen. Desuden praktikant på P1 Dokumentar, DR’s ugentlige radiomagasin med og om undersøgende journalistik og dokumentarisme. Kandidatstuderende i analytisk journalistik ved Aarhus Universitet og Journalisthøjskolen. BA i medievidenskab og retorik.
zp8497586rq