Kommentar: Løkkes rygekabine en god investering

Kommentar: Løkkes rygekabine en god investering

08.03.2012


Hvis Lars Løkke blot røg 9 cigaretter om dagen i sin tid som statsminister, har rygekabinen betydet, at han har kunnet arbejde 12 minutter mere om dagen. Rygekabinen kostede altså ikke skatteyderne unødige penge, men har sparet Løkke for timevis af spildt arbejdstid, som han i stedet for kunne bruge på at lede landet.

KOMMENTAR af Lasse Marker, medlem af RÆSONs chefredaktion

RÆSON er blevet oplyst om, at det tager ca. 40 sekunder at gå fra statsministerens kontor over til rygerummet i Statsministeriet, der ligger på etagen under statsministerens kontor. Dvs., at Løkkes rygekabine har sparet ham ca. 1 minut og 20 sekunder pr. cigaret. Hvis Løkke blot røg 9 cigaretter om dagen i sin tid som statsminister, har hans rygekabine betydet, at han har kunnet arbejde 12 minutter mere om dagen eller 6 timer om måneden. Hvis Løkke derimod røg 27 cigaretter om dagen, ville det svare til, at rygekabinen har givet befolkningen en statsminister, der kunne arbejde hele 18 timer mere om måneden. Med andre ord har Løkkes rygekabine, som kostede 3.500 kr. om måneden, været en god investering.

Men uagtet om Løkkes rygekabine har været en god investering eller ej, så er det en sag uden substans, der alene er drevet af spin på Christiansborg, billig journalistik og en smålighed, der er let af vække hos en befolkning midt i en økonomisk krise. Statsministeren har det overordnede ansvar for statens ledelse og bliver med en arbejdsuge på langt over 100 timer aflønnet med et næsten symbolsk beløb (i 2010 fik Løkke 1.515.204,88 kr.), der ikke kommer i nærheden af, hvad en lignende stilling ville blive aflønnet med i det private. En statsminister skal ikke betale penge for at gå på arbejde. Betaler ansatte i private virksomheder eller offentlige institutioner selv for deres rygekabiner? Nej, vel?

Men at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen nu får på puklen for sin rygekabine til 110.600 kroner er selvforskyldt. For i december kritiserede Venstre den socialdemokratiske fødevareminister Mette Gjerskov for at bruge omkring 30.000 skattekroner på en rygekabine til sit kontor, hvilket endte med, at Gjerskov besluttede selv at betale sin rygekabine. Det var derfor en tophistorie for medierne, da man for et par dage siden fandt ud af, at Løkkes rygekabine har kostet næste fire gange så meget. Og det var en oplagt hævnsag for oppositionen, der var hurtige til at kalde Løkke en hykler og kræve, at Løkke selv betalte for sin rygekabine. Og hvad er der så galt med det?

Verden befinder sig i en oprørstid. Vi står midt i den største økonomiske krise siden 1930’erne. USA er på fallittens rand. EU er på sammenbruddets rand. Og der er et demokratisk forår. Der er nok af alvorlige emner at tage fat på, og politikerne burde hæve ambitionsniveauet og føre en mere seriøs politik i stedet for at lege børnehave, hvor man sladrer til pressen, hvis det kan sætte modstanderen i et dårligt lys – uagtet at ens politiske modstander overholder lovens rammer og ikke har gjort noget forkert.

Og medierne bærer et stort medansvar. For undlod medierne at bringe den her salgs fnidder, så ville politikerne holde op med at spilde tiden på den – ganske enkelt fordi der så ikke ville være omtale eller stemmer i det. Mediernes rolle er at være demokratiets vagthund, ikke klassens sladderhank, der konkurrerer om at fortælle de mest saftige historier for at få opmærksomhed. Kort sagt: Politikere og medier, hæv ambitionsniveauet!

Lasse Marker (f. 1986) er medlem af RÆSONs chefredaktion. Han har to bachelorgrader fra Københavns Universitet – en i Dansk og en i Statskundskab – og er kandidatstuderende på Statskundskab og Historie på KU. Desuden ansat på Politiken. ILLUSTRATION: Venstredk via flickr

Alle kommentarer på RÆSON er alene udtryk for skribentens egne holdninger. Vil du skrive en kommentar eller et svar til denne? Så send dit forslag til: redaktionen@raeson.dk