Eksperter: Thornings tyrkiske mæglermission er dødfødt

Eksperter: Thornings tyrkiske mæglermission er dødfødt

27.01.2012

.

Det danske EU-formandskab kan godt droppe at puste nyt liv i optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet. Den tyrkiske regering mener ikke, den har brug for unionen længere, lyder det fra eksperter.

Af Tinne Hjersing Knudsen

Læs også: Marlene Wind før det danske EU-formandskab: hold lav profil, Helle

Danske eksperter har kun panderynker tilovers for statsminister Helle Thorning-Schmidts og europaminister Nicolai Wammens (S) planer om at genoptage optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet under det danske EU-formandskab. ”Det er et dødfødt projekt, og jeg kan ikke forestille mig en dårligere timing”, siger Pola Rojan, der er uddannet journalist og tidligere Tyrkiet-korrespondent for Jyllandsposten.

EU har mistet sin glans
Pola Rojan står ikke alene med sin kritik. Lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, Mehmet Ümit Necef, spår heller ikke Thorning og Wammen de store chancer. Han peger på, at den tyrkiske regering ikke længere mener, at landet har brug for unionen. Det skyldes, at EU er svækket økonomisk og politisk, vurderer Mehmet Ümit Necef.

”Erdogan (Tyrkiets premierminister, red.) er blevet for glad for magt, og regeringen er bevidst om, at EU er svækket. Derfor gider de ikke lytte til kritik. EU var et demokratiserende og økonomisk projekt for Tyrkiet, men det var også et våben for regeringen mod militæret”, fortæller Necef, som vurderer, at regeringen tror, den har vundet kampen mod militæret og derfor har mistet interessen for at blive medlem af EU. Hans vurdering bakkes op af Pola Rojan: ”Der er ingen lydhørhed i den tyrkiske regering, og den er ikke interesseret i at opfylde de demokratiske principper”, siger han.

Opbakning i befolkningen falder
Den tyrkiske regering har ønsket at blive medlem af økonomiske årsager. Den har ikke været glad for udsigten til, at EU skulle blande sig i indenrigspolitiske anliggende. Derfor har regeringen tegnet et negativt billede af EU for befolkningen, og den økonomiske og politiske krise har kun været med til at forstærke det, fortæller Mehmet Ümit Necef. Opbakningen til et medlemskab af EU er siden november 2010 til i dag faldet fra 70 % til under 25 % i den tyrkiske befolkning.
Necef mener, at Tyrkiet vil stå stærkt i forhandlingerne med EU. Den tyrkiske regering ved, at landet står stærkere politisk og økonomisk, end EU gør. Pola Rojan er enig. Forhandlingerne bliver et langt sejt træk for Helle Thorning-Schmidt og Nicolai Wammen. ”Den danske statsminister og europaminister må være politisk tonedøve. For et dansk formandskab er det her simpelthen at skyde selv i foden, før man overhovedet er kommet i gang ”, siger han.

En patient i koma
Besværet burde dog ikke komme bag på de danske politikere. Optagelsesprocessen har længe været et modstridende projekt for den tyrkiske regering, der allerede i 2004 blev godkendt økonomisk, og som siden har skulle opfylde de politiske Københavnerkriterier. ”Regeringen kunne ikke demokratisere for at imødekomme EU. I stedet udbyggede den sin egen indenrigspolitiske position og styrkede sin magtbase”, forklarer Pola Rojan og tilføjer, at det har efterladt forhandlingerne i dvale som en komapatient.

”Patienten er ikke død endnu, men bliver holdt kunstigt i live af en respirator. Sagen er, at ingen af parterne af det europæiske råd eller den tyrkiske regering ønsker at være den, der trækker stikket. Det er et spørgsmål om politisk prestige. Patienten kan ligge i respirator i årevis inden parterne på et eller andet tidspunkt finder hinanden. Hvis det kommer til at ske ”, siger Pola Rojan.

Cypriotisk formandskab vil skabe ny forhandlingskrise
Begge vurderer, at den politiske krise mellem EU og Tyrkiet kun bliver værre, når Cypern overtager formandskabet i den anden halvdel af 2012. ”Det vil forværre den politiske krise betydeligt og sandsynligvis skabe en diplomatisk krise”, siger Pola Rojan. Også Mehmet Ümit Necef forudser en politisk krise. Han mener, at EU har været for dårlige til at planlægge udvidelserne. ”Man kan diskutere, om det var klogt at optage Cypern, før problemet mellem de to lande var løst”, siger han og sender Helle Thornings forhandlingsmission op ad bakke. ”Jeg tror ikke, at hun kommer nogen vegne. Men hun kan da prøve”, siger han.

Tinne Hjersing Knudsen (f. 1991) er journaliststuderende på Syddansk Universitet Odense og redaktør på Lixen – avisen for yngre journalister. ILLUSTRATION: (officielt foto via flickr)