Den Frie Syriske Hær til RÆSON: Nu er den ene af Syriens to reelle præsidenter dræbt

Den Frie Syriske Hær til RÆSON: Nu er den ene af Syriens to reelle præsidenter dræbt

19.07.2012


”Den suverænt vigtigste dag i revolutionen indtil nu.” Det kalder Den Frie Syriske Hær (FSA) begivenhederne i Damaskus, Syrien, hvor flere af Assads centrale ministre blev bombedræbt i går. RÆSON har talt med en central kilde i FSAs ledelse om udviklingen i oprøret mod Assads regime.

INTERVIEW af Brian Esbensen, RÆSONs Mellemøstredaktør

LÆS OGSÅ: Syriske oprørere til Vesten: Vi har IKKE brug for jeres bomber

RÆSON: Står FSA bag dagens bombeangreb i Damaskus, hvor både forsvarsministeren, indenrigsministeren og flere andre helt centrale folk fra regimet blev bombedræbt?
Vi ved det ikke. Den centrale ledelse i FSA sidder i Tyrkiet. Også mig. Vi har delt Syrien ind i områder med hver sin kommandant. I Damaskus er der to kommandanter – én for den centrale bydel, og én for området omkring byen. Med andre ord, så har vi decentraliseret kommandovejen, så enhederne kan agere selvstændigt uden nødvendigvis at skulle briefe os. Jeg har gennem dagen været i kontakt med flere inde i Syrien, og jeg har netop talt med Aref Hammoud (afhoppet tidligere oberst i regeringshæren, nu en del af FSA i Sydtyrkiet, red), som har været inde i Syrien i dag. Men her sent onsdag aften er vi, helt ærlig, stadig i tvivl. FSAs enhed kan som sagt foretage sådan en operation, uden at vi ved det før bagefter. Vi står for den overordnede linje og koordination, og vi har for eksempel planlagt de seneste dages generelle intensivering af kampene i Damaskus i månedsvis.

Forleden ændrede Røde Kors deres definition til borgerkrig; Hvad vil du kalde det, der foregår i Syrien lige nu?
Jeg godt, hvorfor mange kalder det en borgerkrig. Men hvis man virkelig skal bruge den term, så må man i det mindste tilføje 'delvis'. I det meste af Syrien kæmpes der jo slet ikke. Kampene er koncentreret få steder. Særligt byerne Homs, Rastan, Hama, Idleb og området imellem dem. Og nu altså også Damaskus. Men i 80 procent af Syrien er der ingen væbnet konflikt. Derfor er det vigtigt at få med, at det allerhøjest er en 'delvis borgerkrig'. Selv vil jeg kalde det for det, det virkelig er: Et oprør eller en revolution mod et diktatur, der har undertrykt sin egen befolkning gennem mere end 40 år. Nu er det slut. Syrerne har rejst sig mod regimet. Det er, hvad der foregår i Syrien lige nu: En folkelig revolution.

Kampene i Syrien har ændret radikal karakter de seneste uger og måneder. Nu kæmper I også i Damaskus' gader. Er det helt efter planen, og hvad er den i øvrigt – den overordnede strategi for FSA?
Indtil for et par måneder siden kunne man sige, at revolutionens center var Homs. Det er Syriens fjerdestørste by. Den er nu helt sønderbombet. Smadret og udpint. Der har været så mange kampe i så lang tid. Det kunne ikke blive ved. Vi besluttede os derfor for at ændre strategi og fokus. Igennem længere tid har vi forberedt os, og nu sker det så. Vores prioritet er de to største byer: Aleppo i nord, med 3-4 millioner indbyggere og hovedstaden Damaskus med 5-6 millioner. Det er her kampen skal stå. Angrebet i dag (onsdag den 18. juli 2012, red) på helt centrale personer i regimet er uhyre vigtigt. Glem Bashar al-Assad. De virkelige ledere i Syrien er nogle andre, og ingen af landets to reelle præsidenter hedder Assad til efternavn. En af dem hed indtil i dag Assef Shawka og var tidligere leder af det syriske efterretningsvæsen. Nu er han dræbt, og det er et voldsomt slag mod kernen i regimet.

LÆS OGSÅ: Syriske oprørere til Vesten: Vi har IKKE brug for jeres bomber

Brian Esbensen er RÆSONs Mellemøstredaktør. Han er cand.scient.soc. med speciale i udviklingspolitik og internationale politiske forhold, journalist og politisk kommentator. Han har boet og arbejdet i flere lande i Mellemøsten. ILLUSTRATION: Assad brænder (Foto: Free Syria Photos)