Afghanistan: Hvad vil kritikerne?

Afghanistan: Hvad vil kritikerne?

15.04.2012

.

Kritikerne af krigen og Vestens nuværende exit-strategi er mange, men antallet af forslag til alternative løsninger få. RÆSON beder i denne serie markante krigsskeptikere og eksperter om konstruktive bud på fremadrettede løsninger. Serien opdateres løbende med interviews og kommentarer.

Af Magnus Boding Hansen, RÆSONs chefredaktør


En af verdens førende Afghanistaneksperter: Pres på for øget regionalt selvstyre
Det internationale samfund skal arbejde for mere regionalt selvstyre og øge presset på præsident Karzai. Indien og Kina må gøre alvor af løfterne om investeringer. Og kvinderettigheder bør ikke være en topprioritet. Sådan lyder opskriften på fremskridt i Afghanistan fra Thomas Barfield, som er en verdens førende Afghanistaneksperter.


Nagieb Khaja om Afghanistan: Sådan bør en fredsaftale se ud
Den militære indsats i Afghanistan har fokuseret alt for entydigt på oprørsbekæmpelse, og det nuværende politiske system er langt fra repræsentativt for den stærkt sammensatte afghanske befolkning. Uafhængige internationale og religiøse mæglere er derfor nødvendige for at sikre holdbare fredsforhandlinger. Det bør Danmark gøre klart for resten af ISAF-landene.


Carsten Jensen: Vi har belønnet oprør med udviklingshjælp
“Man har kun investeret der, hvor tropperne var, hvilket vil sige der, hvor oprørerne stod stærkest. Det har for nogen lignet en belønning for at gøre oprør. Det kunne man jo vende om og så investere mest i de roligste provinser.” Det siger forfatter og debattør Carsten Jensen til RÆSON.


Peter Viggo: En magtdeling med Taleban er afgørende for fred
Forsøget på statsbygning i Afghanistan er mislykkedes, og landet vil ikke kunne klare sig selv efter Vestens militære tilbagetrækning. Løsningen er at sikre, at alle Afghanistans etniske og regionale grupperinger får en bid af kagen efter 2014. Også Taleban, selvom det med stor sandsynlighed vil betyde demokratiske og rettighedsmæssige tilbageskridt. Det siger strategiekspert Peter Viggo Jakobsen til RÆSON.


24.06.11: Astrid Washington: Sådan bør en fredsaftale se ud
Først må man forstå, at Vestens og Talebans krav ikke er totalt uforenelige. RÆSON-skribent Astrid Helene Washington har arbejdet med demokratiskabelse i Liberia, Pakistan, Jordan og Afghanistan og skitserer her i detaljer, hvordan en fredsaftale med Taleban bør se ud. Det er den mindst ringe løsning, mener hun.


Magnus Boding Hansen (f. 1986) er RÆSONs ansvarshavende chefredaktør. Cand.mag. i retorik med speciale i debat og tilvalg i journalistik fra Universidad de Costa Rica og i militær- og fredsstudier. Har været praktikant på DR2 Udland og rapporteret til Information fra Haiti, til Information og Deadline 22.30 fra Sydsudan og til Weekendavisen fra Colombia. ILLUSTRATION: En officer fra det Afghanske Nationale Politi (af Island-Life via FlickR).