Niels Krause-Kjær om valgkampen: Hvad skal Helle? Hvad skal Løkke?

Niels Krause-Kjær om valgkampen: Hvad skal Helle? Hvad skal Løkke?

26.08.2011

.

Valget bliver udskrevet klokken 11 i dag. “Helle skal bare undgå at lave fejl” og “Løkke skal genvinde midtervælgerne,” siger Niels Krause-Kjær til RÆSON og giver sine bud på, hvad rød og blå blok kan og vil i den kommende valgkamp.

Efter interview af Malthe Rasmussen

Det er valget 2011…
Dette valg bliver anderledes fra både valget i 2007 og 2005, fordi den siddende regering har alle meningsmålinger i mod sig og der skal kæmpe og løbe risici. Det er, som når det tabende hold smider alle mand frem sidst i en vigtig fodboldkamp. Det skaber en uro, men man blotter sig også. Man risikerer at begå fejl, og at det går rigtig skævt.

Værdipolitikken, der tidligere har været et sikkert kort for regeringen, kommer ikke til at fylde særlig meget i denne valgkamp. Den forestående valgkamp udmærker sig ved to ting. Den ene er, at værdipolitikken kommer til at fylde meget lidt. Den anden er, at kontraktpolitikken stort set er død og borte. Det betyder, at valgkampen kommer til at foregå på en lidt anden måde. Hvilket umiddelbart er til oppositionens fordel.

Det vil Løkke…
Venstres netop lancerede kampagne og vækstpakke viser udmærket, hvad han vil. Han vil gerne have debatten over på sin banehalvdel og diskutere vækst, økonomi og reformer på egne præmisser. Oppositionen er hidtil sluppet for billigt i den diskussion. Det er den helt overordnede plan, og om det lykkedes vil være afgørende, om ikke for valget, så i hvert fald for en del stemmer.

Det skal Løkke…
Løkke skal generobre tabt land. Det er altid mere besværligt end at holde på det, man har. Han har forsøgt helt tilbage fra nytårstalen at hugge hul i isen og tilbageerobre nogle af de vælgere, der igennem en længere periode har vendt blå blok ryggen. Han har forsøgt med efterlønnen og tilbagetrækningsreformen, og han forsøger på samme vis at vinde terræn med den sidste uges kampagne.

Midtervælgerne er vippet over mod rød blok, og der er en opfattelse af, at det er fordi, de er trætte af Dansk Folkepartis indflydelse. En del vælgere har vendt Løkke ryggen, fordi ”nok er nok” med Gitte Seebergs ord. Det er af samme årsag, at Løkke er ude at sige, at Dansk Folkeparti ikke kommer med i en regering, hvis han vinder valget. Han gør det oven i købet i Politiken, hvor den fortælling hører hjemme. Han forsøger dybest set at fortælle disse midtervælgere, at Dansk Folkeparti ikke skal have lige så meget magt, som de har haft de sidste 10 år.

Det giver måske anledning til lidt diskussion om splittelse i blå blok, men det er i virkeligheden en gratis omgang. Pia Kjærsgaard har ikke nogle flugtmuligheder, og det kommer ikke til at skræmme vælgere væk. Inden for rimelighedens grænser er det sandt, at jo mere afstand Løkke kan tage til Dansk Folkeparti, jo flere midtervælgere har han mulighed for at tiltrække. Mellem midtervælgerne og Pia Kjærsgaard vælger han midtervælgerne.

Det skal Helle…
Helle Thorning-Schmidt skal bare undgå at lave fejl. Punktum. Hun har med få undtagelser ligget så stabilt i meningsmålingerne igennem halvandet år, at det først og fremmest handler om ikke at lave fejl. Det forklarer også hendes ageren i sommerens løb, hvor hun sammen med Villy har været meget tilbageholdende. En af de ting, der kan gå galt, er, hvis hun bliver fedtet for meget ind i Løkkes spørgsmål om, hvad hun helt konkret vil gøre.

Det kan Helle…
Helle Thorning-Schmidts største aktiv er, at hun ikke er Lars Løkke. Vi har haft 10 år med en borgerlig regering, der er slidt og fremstår træt. Den har haft meget svært ved at revitalisere sig selv. Så alene det at være noget andet end den siddende regering og Lars Løkke er for mange vælgere et plus. Det ser vi, når Ole Sohn, Henrik Sass-Larsen og andre kommenterer meningsmålinger. De påpeger samstemmende, hvor tydeligt det er, at vælgerne vil have noget andet. Det er ikke så afgørende, hvad det andet er, bare det er noget andet.

Malthe Sebro Rasmussen (f. 1990) er bachelorstuderende i filosofi ved Emmanuel College, University of Cambridge, og fast skribent ved RÆSON.