Kenneth Praefke om ØKONOMI: Gensyn med Krisen?

Kenneth Praefke om ØKONOMI: Gensyn med Krisen?

31.08.2010

.

Før sommerferien skrev jeg en artikel i Ugens RÆSON under overskriften; ”Den økonomiske genopretning – er opsvinget på vej?” (26. maj 2010), hvor jeg forsøgte at tegne vejen ud af krisen. Dengang var bekymringen gældskrisen i Europa og uroen omkring situationen i Grækenland. Siden er der faldet ro om situationen i Europa, og fokus er gledet over Atlanten, hvor en række nøgletal uventet viser, at amerikansk økonomi ikke helt er i den form, de fleste troede.

Det gik ellers lige så godt over there, og amerikanerne var gennem foråret mere bekymrede for Grækenland og gældskrisen i Europa end for deres egen økonomi. Men siden fjerde kvartal 2009, der først viste vækst på 5,6 pct. (målt som årligt gennemsnit), men senere blev nedjusteret til 5,0 pct., er væksten langsomt dykket. Første kvartal viste først vækst på 3,7 pct., der siden blev nedjusteret til 2,7 pct. Andet kvartal blev endnu værre med vækst på 2,4 pct, der siden er blevet nedjusteret til 1,4 pct. Udenrigshandlen svigter, amerikanerne importerer mere og eksporterer relativt mindre. Samtidig er ledighedsudviklingen igen begyndt at bekymre med meldinger om flere arbejdsløse.

Det er derfor, økonomer stadig taler om risikoen for et double dip – at kurven tegner et W og væksten dykker igen. ”En double dip-recession er ikke særlig sandsynlig, men det er ikke en umulighed,” sagde tidligere cheføkonom i den internationale valutafond Michael Mussa, der nu er tilknyttet tænketanken Peterson Institute for International Economics, for nylig.

For Danmark er udsigten dog den samme som før sommerferien: selvom historien har vist, at det uforudsete kan ske hurtigt, lader opsvinget til at have taget fat. Men det er sløvt, og genopretningen kommer til at vare længe. Finansminister Claus Hjort Frederiksen valgte den positive vinkel, da han 20. august udtalte sig til Ritzau: ”Man kan sige, at vi er ved at bevæge os ind i et stabilt opsving. Det er ikke noget hastigt opsving, vi står over for, men vi er inde i et selvbærende opsving. Det er meget, meget opmuntrende”.

Dansk økonomi ventes at vokse 1,4 pct. i år. Danskerne bruger flere penge, ledigheden udvikler sig fornuftigt, eksportvirksomhederne har vind i sejlene, og boligmarkedet er i bedring.

Aktiemarkederne er dog stadig rimelig shaky. Frygten for et gensyn med krisen baseret på en række dårlige amerikanske nøgletal med svækket BNP-vækst, lavere beskæftigelsesvækst og flere nye ledige har trukket både det ledende danske og de amerikanske aktiemarkeder ned. Og selvom aktiemarkederne ikke helt ved, hvor bange de skal være for double dip-spøgelset, så har økonomerne i Goldman Sachs ifølge The Economist formået at sætte tal på usikkerheden. Ifølge Finanshuset er risikoen for et double dip i USA 25-30 pct. Selvom et stabilt opsving er mere sandsynligt, er en risiko i den størrelsesorden nok til at gøre markederne og dets tilskuere urolige. Ramler amerikanerne ind i en ny økonomisk krise, kan Claus Hjort Frederiksen næppe se sig fri for at justere på sin glade melding omkring dansk økonomi. For indeværende ser det langsomme opsving dog ud til at rulle videre.