Det jobløse opsving: Kan centralbankdirektør Bernanke holde gang i amerikansk økonomi?

Det jobløse opsving: Kan centralbankdirektør Bernanke holde gang i amerikansk økonomi?

02.11.2010


Den amerikanske centralbank er sandsynligvis på vej med nye initiativer, der skal understøtte den haltende jobskabelse. Det er et af de sidste skud i bøssen for centralbanken, men effekten bliver sandsynligvis begrænset, vurderer chefanalytiker i Danske Bank Allan von Mehren.

Af Kenneth Praefke, RÆSON’s økonomiske redaktør

Mens resten af USA er optaget af midtvejsvalget og præsident Obamas forsøg på at gøre et stort nederlag mindre, samles den amerikanske centralbanks rente-komite til det Financial Times kalder et af de vigtigste rentemøder i den amerikanske centralbank i årtier.
     Selvom væksten er vendt tilbage har det endnu ikke slået igennem i forhold til ledigheden, der stadig bevæger sig omkring 10 pct., hvilket i amerikansk sammenhæng er usædvanlig højt. I USA har man længe talt om risikoen for et jobløst opsving, noget der allerede har fået politikerne til at gennemføre hjælpepakker med dundrende underskud til følge og for længst har fået Federal Reserve til både at banke renten i bund og tage kreative løsninger i brug. Men foreløbig har ingen af delene vist sig tilstrækkelige.
     ”Der store problem er jobskabelsen og den høje arbejdsløshed. Lige nu er den amerikanske vækst på et niveau, hvor ledigheden ikke kommer ned,” siger Allan von Mehren, der er chefanalytiker i Danske Bank. Der skabes i øjeblikket blot 60-75.000 jobs per måned, hvor der skal skabes 100-130.000 jobs om måneden bare for at holde ledigheden stabil. ”Der er en række hjælpepakker, der nu stopper med at virke, og det gør det endnu sværere at skabe jobs.”
     Derfor er centralbanken Federal Reserve nu igen begyndt at tænke kreativt. Forventningen er, at centralbanken i denne uge vil præsentere en ny runde kvantitative lempelser – af pressen døbt QE2 (quantitative easing 2). Ved at købe amerikanske statsobligationer med lang løbetid vil Fed drive de lange renter ned.
     ”Det er et af de instrumenter, de har tilbage. Det er det de kan gøre for at presse så meget vækst ud af økonomien som overhovedet muligt og skabe jobs.”,” forklarer Allan von Mehren.
     Ved at sænke renterne gør centralbanken det billigere at låne eller refinansiere gæld og håber dermed at frigive penge til forbrug og investeringer, der kan puste liv i væksten og først og fremmest sætte gang i den ekstremt sløve jobskabelse. Men da centralbankdirektør Ben Bernanke offentligt flere gange har antydet, at nye lempelser kunne være på vej, er effekten af nye kvantitative lempelser allerede ved at være brugt op.
     ”Vi forventer ikke, at det vil have den helt store effekt. Renterne er allerede faldet en del på forventningen om, at Fed vil præsentere nye lempelser. Så det afhænger af hvor aggressivt den amerikanske centralbank melder ud, om renterne kommer lidt længere ned.”
     Derudover mener Allan von Mehren også, at det er tvivlsomt hvor meget mere vækst man kan drive ud af rentevåbnet.
     ”En stor del af problemet er, at husholdningerne har stor gæld, der er mange, der er ”under vand” – deres hus er mindre værd end gælden – og uanset hvor langt renterne kommer ned, så vil de ikke gå ud og låne penge,” forklarer Allan von Mehren og understreger at ”hele udgangssituationen er vanskellig.”
     Han mener, at centralbanken er tvunget til at handle ud fra devisen, at ”det er bedre at gøre noget, der måske virker lidt, end slet ikke at gøre noget.”
     Den amerikanske centralbanks pengepolitiske organ FOMC (Federal Reserve Open Market Committee) mødes tirsdag og onsdag i denne uge for at vurdere tilstanden i amerikansk økonomi og behovet for nye lempelser.