Asien: Thailand og Cambodja i konflikt  over eks-premierminister Thaksin

Asien: Thailand og Cambodja i konflikt over eks-premierminister Thaksin

18.11.2009

.

Den tidligere thailandske premierminister Thaksin (foto ovenfor) blev i sidste uge ansat som økonomisk rådgiver for  Cambodja.  Sideskiftet truer de to landes allerede spændte forhold og kan eskalerere de igangværende grænse-stridigheder. Sagen understreger Thailands fortsatte indenrigspolitiske ustabilitet

Af Anya Palm, journalist

BANGKOK: Fra store højtalere gjalder thailandske folkesange ud med øredøvende volumen, og tusinder af stemmer synger med for fuld kraft, mens skilte, billeder af kongen og flag i alle størrelser hæves mod himlen.

En mand holder et skilt op med et billede af to varaner. Øglernes hoveder er udskiftet med hovederne af to politikere, der er voldsomt upopulære i Thailand i øjeblikket – Cambodjas Premierminister Hun Sen og Thailands tidligere premierminister Thaksin Shinawatra. ”Jeg har lavet skiltet, fordi de to ødelægger Thailand,” siger Warapong Harirak. Han står foran en stor scene i det centrale Bangkok, omgivet af 15.000 andre demonstranter, der er på gaden for at vise deres modvilje mod den tidligere permierminister.

”Thaksin er en forbryder og han skal arresteres af politiet.”

Husly i Cambodja
Vreden mod Hun Sen og Thaksin skyldes sidstnævntes nylige udnævnelse til økonomisk rådgiver for Cambodja. Ved et ASEAN-møde i Bangkok i oktober meddelte Cambodjas premierminister sine planer om at udnævne Thaksin. Dage senere kunne Hun Sen præsentere en officiel udnævnelse, underskrevet af den cambodjanske kong Sihamoni.

Thaksin accepterede og den thailandske regering trak rasende sin ambassadør hjem fra Cambodja, der svarede igen ved at gøre det samme. Thaksin Shinawatra, der har været Thailands premierminister tre gange og aldrig har tabt et valg, blev afsat ved et kup i september 2006, og hans regering blev i store træk erstattet af den nuværende regering. Han forlod Thailand og flyttede til England, hvor han blandt andet købte fodboldholdet Manchester United. Ude af thailandsk politik har han dog aldrig været. Da han i april 2008 vendte hjem til Thailand, førte det til voldsomme uroligheder, og Thaksin selv blev anklaget for korruption. Han flygtede ud af landet, er nu eftersøgt og står til to års fængsel, hvis han vender hjem.

Og det gør han, mener lektor på Aarhus Universitet med speciale i Sydøstasiatiske studier, Mikael Gravers: ”Thaksin vil gerne tilbage til Thailand, så der er meget taktik i det her,” siger han.  Fire dage før udnævnelsen udtalte Thaksin sig ydermere om det thailandske kongehus i den britiske avis The Times of London. På spørgsmålet: ”Så monarkiet er en god ting – men den royale institution kan reformeres?” svarede Thaksin ”Ja, ja”, hvilket skabte voldsom debat i Thailand. Artiklen blev forbudt, og Thaksin anklaget for majestætsfornærmelse.

Det mener Mikael Gravers ikke er en tilfældighed: ”Thaksin er en mand, der siger, hvad han mener uden omsvøb. Nu roder han op i tingene ved at lade sig interviewe og udnævne til økonomisk rådgiver for Cambodja – det er et æselspark til regeringen derhjemme. Han kommer tættere på Thailand og kan nu bruge Cambodja som springbræt, samtidig med at han skaber panik og vrede i Thailand,” siger Mikael Gravers, der mener, at udnævnelsen er en vennetjeneste, de to politikere imellem. ”Hun Sen og Thaksin er gamle golfkammesjukker og forretningspartnere. Udnævnelsen er en taknemmelighedsgæld, der betales af fra Hun Sens side,” siger han. Til gengæld modtager Hun Sen Thaksins støtte til Cambodjas ret til templet Preah Vihear. De to lande har kæmpet om retten til det 1100 år gamle buddhistiske tempel i næsten 100 år, fordi det ligger tæt på grænsen mellem Thailand og Cambodja – hver især mener de, at templet ligger på deres side.

Cambodja blev tildelt ejerskab af Preah Vihear i 1962 af FN’s Internationale Domstol, men det har Thailand aldrig anerkendt. I 2008 blussede striden om templet op igen, hvilket førte til væbnet konflikt i området. Cambodja søgte og fik UNESCO-status på templet, og ansøgningen blev kraftigt støttet af Thaksin, selvom Thailand officielt forsøgte at stoppe den. Siden da har der været to skududvekslinger, som har kostet otte soldater livet.

Det er en sag, der kan vække stærke følelser i befolkningerne på begge sider. Preah Vihear-sagen medvirkede blandt andet til den storsejr, Hun Sen hentede hjem ved Cambodjas parlamentsvalg i juli 2008.

Konfliktoptrapning
Ikke nok med, at Hun Sen tilbyder Thaksin en toppost – han har endvidere fra talerstolen på ASEAN-mødet i Bangkok lovet Thaksin frit spil i Cambodja, selvom han er eftersøgt i Thailand.

Og det løfte holdt han, da udleveringsordren fra Abhisit Vejjajiva, Thailands nuværende premierminister, ankom timer efter, at Thaksin var landet. Cambodja havde allerede forberedt svaret på ordren: Under ingen omstændigheder.

Thailand reagerede ved at trække en fælles aftale om et område i Den Thailandske Golf, som begge lande gør krav på, tilbage. Derudover er alle bilaterale aftaler til overvejelse. ”Det er jo det mest tåbelige, man kan gøre. Vi er på kanten af en væbnet konflikt – den ligger lige og lurer under overfladen,” siger Mikael Gravers.

Konsekvenser for de lokale
Den thailandske regering har som en del af modreaktionen frosset et planlagt lån til Cambodja på 1,4 billioner bath. Pengene skulle bruges til at et vejnet mellem den thailandske by Surin og cambodjanske Siem Reap. Men det kommer ikke til at have den ønskede effekt, mener Shane Muangkroot, der er projektleder i det thailandske firma Team Consulting, Engineering and Management Company, der er en del af det nu fastfrosne projekt.  ”Der er masser af lande, der vil støtte Cambodja. Men hvis Thailand finansierer projektet, så hyrer de os, og vi kan bruge thailandsk arbejdskraft til at bygge vejen, thailandsk knowhow og thailandsk udstyr. Så de penge, de ville blive allokeret tilbage til os. Det er mere vores tab end deres,” siger han.

For Team Consulting, Engineering and Management Company udgør Muangkroots projekt 30 procent af den forventede indtægt fra Cambodja. ”De penge er væk, tror jeg. Men vi ved ikke, hvordan det hele ender,” siger Muangroot.

Ingen rådgivning – kun politik
Selvom opbakningen til Thaksin er dalende, har han stadig sine faste støtter i Thailand. I weekenden tog adskillige parlamentsmedlemmer fra partiet Pua Thai – erklærede Thaksin-støtter – til Cambodja for at mødes med Thaksin.

En af Thailands mest indflydelsesrige debattører, dr. Pavin Chachavalkongpun, udlægger det sådan her: ”Thaksin er eftersøgt i Thailand, men nu kan han samle sine støtter et sted tæt på Thailand og samtidig ydmyge den nuværende regering, der har forsøgt at lukke munden på ham, forklarer han og fortsætter: jeg tror ikke, at Thaksin er blevet økonomisk rådgiver for at hjælpe Cambodjas økonomi. Det er ren politik, intet andet.” Gravers bakker ham op ved at pointere, at Thaksin de seneste uger har formået at kritisere alle væsentlige figurer i Thailand usædvanlig kraftigt: kongen, premierminister Abhisit og hans regering og det kongelige kabinet med præsidenten for det kongelige gehejmeråd, General Prem i spidsen.

Dertil kommer, at det er Thailand, der fortsat sidder med formandsposten for ASEAN. Derfor er det ekstra ydmygende, at det netop er ved et ASEAN-møde, at Hun Sen erklærer sit venskab med Thaksin med stor ballade som konsekvens. Ligeledes blev Thailands værtskab for ASEAN-topmødet i april i år aflyst, fordi vrede Thaksin-demonstranter – de såkaldte rødskjorter – trængte ind i mødelokalerne. ”Det er ikke heldigt, at der er indbyrdes stridigheder i organisationen, og det kan potentielt ødelægge Thailands rygte, at det sker, mens de sidder for enden af bordet,” mener Mikael Gravers.

ASEAN’s generalsekretær Surin Pitsuwan, har tilbudt at mægle mellem de to lande, fordi han vurderer, at konflikten ikke længere kan kategoriseres som interne anliggende; han er bekymret for, at forholdet får konsekvenser for ASEAN’s andre medlemmer. Det har Thailand pure afvist.  ”Abhisit har afvist mægling fra ASEAN, hvilket gør, at der potentielt kan komme kampe ved templet igen. Vi må se, hvad der sker,” siger Gravers.

Thaksin spiller højt spil
Om Thaksins kontroversielle strategi lykkes på sigt er uvist. Opbakningen til den engang så populære politiker svinder ind, samtidig med at flere og flere lande afviser ham som gæst. Men i landet, hvor penge og magt betyder alt, kan det vise sig gavnligt, at Thaksin er en af Asiens rigeste mænd – rundhåndede gaver til kronprinsen har angiveligt bragt ham på god fod med tronfølgeren. Og nu puster Thaksin til ilden og samler sine tilbageværende støtter i nabolandet. Måske er Cambodja et frirum, hvor han i sikkerhed kan vente på den aldrende konges afgåen og nye muligheder i det thailandske politiske landskab? Eller også har Thaksin undervurderet Thailands stærke nationalfølelse og bliver istedet katalysator for en reel konflikt mellem Cambodja og Thailand – med katastrofale konsekvenser for begge befolkninger.